04.11.2020

Hoe evolueert de dokterspraktijk mee met het veranderende huisartsenlandschap?

Enkele belangrijke evoluties in het huisartsenlandschap hebben ook een invloed op de inrichting van de huisartsenpraktijk. Waarmee moet u rekening houden als u vandaag een dokterspraktijk start? Lees hieronder onze inzichten.

Van solo- naar groepspraktijk

Jonge artsen kiezen niet langer voor een praktijk aan huis, maar associëren zich met andere artsen in een groepspraktijk. Deze worden steeds talrijker en dat is een logisch gevolg van de toenemende nood aan een betere work-lifebalans. De voordelen van een groepspraktijk vindt u in onze blog over zelfzorg in de zorg, de invloed op de inrichting van de dokterspraktijk leest u hieronder:

  • Meer aandacht voor een privéruimte voor de artsen. Waar de arts vroeger snel even zijn woonkamer of keuken inliep, voorzien we nu in de indeling van een groepspraktijk altijd een dedicated ruimte voor ontspanning en overleg. In deze artsenzone laten de artsen hun stapel papierwerk en de wachtkamer even achter zich om te lunchen, zich op te frissen, te overleggen met de collega's... Hier kiezen we - net zoals in de wachtkamer van de dokterspraktijk - voor een huiselijke sfeer met warm licht, wat groen en een aangename vergader/lunchtafel.
  • We voorzien een grotere wachtkamer. Hoewel de wachttijden in de toekomst door de invloed van de coronacrisis wellicht anders georganiseerd zullen worden, zorgen we in een groepspraktijk voor een ruime wachtkamer waar meerdere patiënten tegelijk op een comfortabele manier hun beurt kunnen afwachten.
  • Ongeacht de grootte van de praktijk voorzien we standaard een apart toilet voor de artsen, maar in de toiletzone voor de patiënten voorzien we ook meer toiletten alsook een rolstoeltoegankelijk toilet.
  • Artsen in een groepspraktijk kunnen samen een grotere voorraad aankopen van verzorgings- en ander medisch materiaal. Daarom voorzien we ook meer opbergruimte dan in een solopraktijk.
  • Evolutie dokterspraktijk kabinetten Quality Living+
  • Dokterskabinet Groen Zuid Antwerpen by Quality Living+

Technische snufjes zoals systeemplafonds, wachtkamerschermen en parlofonie worden steeds vaker gevraagd. De oppervlakte van de keuken en vergaderruimte wordt groter en er is meer kast- en opbergruimte nodig.

Karen Verbiest, Quality Living+

Multidisciplinaire praktijk: samenwerking met paramedici

Ook de steeds nauwere samenwerking met paramedici heeft een invloed op de inrichting van een dokterspraktijk:

  • De kabinetten krijgen een neutrale inrichting met een uniforme indeling. Hoewel we bij ieder project beogen dat de artsen elk hun eigen kabinet hebben, kunnen ze op die manier gemakkelijk wisselen en kunnen ook de paramedici vlot in elk kabinet aan de slag.
  • We voorzien een apart kabinet voor de paramedici. Een psycholoog, diëtist of tabacoloog heeft voldoende aan een tafel en eventueel een klein salon, waardoor deze kabinetten iets kleiner zijn dan de dokterskabinetten.

Deze ruimtes zijn een bron aan extra inkomsten: de paramedicus betaalt aan de dokterspraktijk een huurprijs op dag- of maandbasis voor de terbeschikkingstelling van een kabinet in de praktijk. Daarom bekijken we bij de opmaak van het grondplan steeds hoeveel paramedische kabinetten we optimaal in de praktijk kunnen integreren.