30.10.2020

Een functionele indeling met een warme toets voor praktijk De Blauwe Steen

Sinds januari 2020 verwelkomen dr. Marianne Busschots en dr. Valérie De Rore hun patiënten in een gloednieuwe groepspraktijk in Kontich. Wij stelden het huisartsenduo achter De Blauwe Steen enkele vragen over de praktijk die ze voor ogen hadden en hoe Quality Living+ die visie vertaalde in een praktische en warme inrichting.

Hadden jullie een wishlist voor de indeling van jullie praktijk?

Dr. De Rore: “Het was voor ons belangrijk om de praktijk toekomstproof in te richten. We wilden anticiperen op wat ons later van pas kan komen. Zo was ruimte voor extra kabinetten een must voor het geval er nieuwe collega’s ons team vervoegen. Maar ook vandaag vonden we een aantal zaken onmisbaar, zoals een lift en een receptie om de mensen te ontvangen. Daarnaast speelden veiligheid en privacy een grote rol: zowel op vlak van zicht als geluid moeten patiënten op hun gemak zijn."

Dr. Busschots: "We startten ook van een nieuwbouw omdat we het zo ecologisch mogelijk wilden aanpakken. Ons budget liet niet toe om daar heel ver in te gaan, maar we recupereren bijvoorbeeld wel regenwater voor de toiletten. Later zouden we graag nog zonnepanelen installeren.”

Welke sfeer wilden jullie creëren met het interieur?

Dr. Busschots: “We zitten in de medische wereld maar zijn niet meteen fan van interieurs die er te klinisch uitzien. Een tikkeltje warmte mocht daarom zeker niet ontbreken. Onze patiënten moeten zich welkom voelen wanneer ze de praktijk binnenkomen. Voldoende licht in de wachtzaal, maar ook in de andere ruimtes, stond bovenaan ons lijstje."

Dr. De Rore: "Wat we dan weer niet wilden, was dat elk kabinet een andere stijl kreeg. We kozen er bewust voor om uniformiteit in de verschillende praktijkruimtes te brengen zodat het geheel rust en een zekere herkenbaarheid uitstraalt.”

  • Zitbank wachtkamer Quality Living
  • Spreekgedeelte kabinet De Lelie by Quality Living+

Karen en Freek dachten met ons mee over hoe we de beperkte grondoppervlakte ruimte optimaal konden invullen en namen de praktische uitvoering voor hun rekening.

Dr. Marianne Busschots, De Blauwe Steen

Quality Living+ stond jullie bij van grondplan tot gebruiksklare praktijk: hoe ging dat in z’n werk?

Dr. De Rore: “We kochten een kleine bouwgrond waar we heel veel plannen voor hadden, maar geen idee hoe eraan te beginnen. Karen en Freek brachten voor ons al die puzzelstukjes bijeen. Ze dachten met ons mee over hoe we de beschikbare ruimte optimaal konden invullen, over de plaatsing van de kabinetten maar evengoed waar de onderzoekstafels en bureaus moesten komen. We werden nauw betrokken in het opstellen van de plannen en het praktische deel namen zij volledig voor hun rekening.'

Dr. Busschots: "Ze zorgden ook voor voldoende lichtinval, wat geen evidentie is voor een gesloten bebouwing. Zelfs in de kelder hebben we daglicht. Karen en Freek opperden dat natuurlijk licht in de kelder een groot voordeel zou zijn als we er later kabinetten willen onderbrengen en toen werd, naar een idee van de architect, beslist om met een bovenlicht te werken. Ze hielden ook rekening met de looplijnen en de onderhoudsvriendelijkheid van de materialen: over die belangrijke details hoefden wij ons dus geen zorgen te maken.”

In welke mate heeft de inrichting een impact op de beleving voor jullie patiënten en voor jullie zelf?

Dr. Buschots: “Als arts is het vooral heel fijn om in een praktijk te staan die je zelf mee hebt gerealiseerd en waar je volledig achterstaat. Dat geeft extra zelfzekerheid en heeft voor ons beide toch wel voor een boost van enthousiasme gezorgd. Het is sowieso ook aangenamer werken in een ruimte met veel daglicht en in een warme sfeer. Van onze patiënten krijgen we diezelfde feedback. Ze waarderen de persoonlijke toets in ons interieur. Het oogt clean, en dat wordt altijd ergens verwacht, maar toch heerst er een gevoel van gezelligheid.”

We waren voldoende betrokken bij grote beslissingen maar hoefden niet te stressen over details zoals deurklinken, verlichting... Een prima evenwicht!

Dr. De Rore, De Blauwe Steen

Waarom zouden jullie een samenwerking met Quality Living+ aanraden?

Dr. De Rore: "Karen en Freek luisterden goed naar ons verhaal en voelden perfect aan waar we naartoe wilden. Op die manier namen ze ons heel veel werk uit handen. We hadden uiteraard inspraak in de grote beslissingen, maar hoefden niet te stressen over welke deurklink of welke verlichting de beste keuze was. Ze stonden ons ook technisch bij met advies. Op hun aanraden opteerden we voor een miniboiler in elk kabinet in plaats van één boiler voor het hele gebouw om zo overal snel over warm water te beschikken."

Dr. Busschots: "Nog een punt waar we veel belang aan hechtten, was de goede vertrouwensband. We konden hen zonder probleem alles zeggen of onze bezorgdheden uiten en er volgde altijd snel feedback. Dat kort op de bal spelen en de open communicatie hebben we zeker geapprecieerd.”