10.11.2020

Zelfzorg in de zorg:
wat kan uw werkplek voor u betekenen?

Zelfzorg in de zorg: het is een hot item, en terecht. Artsen, medici en zorgpersoneel zijn opgeleid om de patiënt op de eerste plaats te zetten, maar door de almaar stijgende rush van het leven en de toenemende druk op de gezondheidssector is het niet langer houdbaar om u zomaar weg te cijferen. Lees in deze blog hoe uw werkplek u kan helpen om af en toe op de pauzeknop te drukken.

Multifunctionele artsenzone

Voorzie ruimte voor verpozing en vergadering, waar u rustig kan lunchen zonder de aanblik op het vele werk dat in uw kabinet ligt te wachten en even kan pauzeren met koffie of thee. Of waar u even met een collega kan overleggen of teamvergaderingen kan laten doorgaan. In deze artsenzone voorzien we een uitgeruste kitchenette.

Apart sanitair

Een eigen toilet is een must, maar ook een douchekamer is mooi meegenomen om u na een raadpleging waarin de patiënt een ongelukje heeft gehad even in alle rust en privacy op te frissen. Uit onderzoek blijkt trouwens dat sport een zeer belangrijke vorm van ontspanning kan zijn voor artsen. De drempel om af en toe met de koersfiets naar het werk te komen of een snel loopje over de middag te doen, is net iets kleiner wanneer u over een douche beschikt.

Eigen bureau

Als apotheker kan het een meerwaarde zijn om een eigen bureau te hebben waar u even ongestoord kan werken of naar het thuisfront kan bellen. Deze plek kan u volledig volgens eigen smaak en wens personaliseren met een mooi kunstwerk, familiefoto's...

  • Interieur artsenpraktijk by Quality Living
  • Artsenzone by Quality Living

Een privétoilet en een coffee corner waar u ook rustig even kan lunchen zijn geen luxe maar een absolute noodzaak om het jachtige bestaan als arts vol te houden.

— Karen Verbiest, Quality Living+

Voordelen van een groepspraktijk in functie van zelfzorg

Groepspraktijk De Blauwe Steen, Kontich

Uit een onderzoek van UGent blijkt dat 24,1% van de 200 bevraagde artsen gelooft het welzijn te kunnen verbeteren door het vinden van een collega die meestapt in de praktijk. Een groepspraktijk lost op vlak van zelfzorg heel wat problemen op:

  • U kan met een gerust hart vakantie nemen terwijl uw patiënten verder geholpen worden door uw collega's.
  • Vrouwelijke artsen met een kinderwens hoeven niet te stressen over de combinatie van een prille baby met een drukke praktijk: patiënten worden voor enkele weken overgedragen naar collega-artsen binnen de eigen praktijk.
  • In een groepspraktijk worden gemeenschappelijke kosten gedeeld, waardoor het financieel sneller haalbaar wordt om een praktijkassistent(e) in te schakelen. Deze medewerker neemt tal van administratieve taken over en staat in voor het telefonisch onthaal, waardoor uw immense papierberg verkleint, u zich beter kan focussen op de zorg voor de patiënt én wat tijd voor uzelf kan nemen.
  • Er is een fysieke scheiding tussen werk en privé. Daar waar de arts zijn kabinet vroeger meestal in een ruimte thuis had, is dit bij een groepspraktijk meestal niet het geval. Hierdoor is uw privacy beter beschermd en is de kans véél kleiner dat een patiënt onverwacht bij u thuis aanbelt.