16.11.2020

Vertrouwelijk gevoel primeert bij totaalrenovatie van Apotheek Peutie

“Die apotheek op de hoek van de Kerkstraat”, ofte Apotheek Peutie in Vilvoorde onderging een volledige make-over. De vereiste voor de renovatie? Het authentieke dorpsgevoel moest aanwezig blijven. Daarvoor schakelde titularis Tessy Geerts de hulp van Quality Living+ in, die in samenwerking met de architect de totaalrenovatie ter harte nam.

Niet alleen de apotheek, maar ook het appartement van Tessy en haar man op de bovenverdieping werd aangepakt. In augustus 2019 startten de werken en op een jaar tijd kreeg het volledige hoekpand een verjongingskuur. “Het gebouw was structureel verouderd en de elektriciteit aan vernieuwing toe. Voor ons voelde dit als het juiste moment om een nieuwe start te maken.”

Hoe blikken jullie terug op de gelijktijdige renovatie van de apotheek en jullie appartement?

Tessy: “Het is zeker geen evidente combinatie en ik zou het enkel aanraden als je tijdelijk ergens anders kan gaan wonen. De werken beginnen om halfzeven ’s ochtends en gaan door tot ’s avonds laat dus dat zijn niet de meest aangename omstandigheden om in te leven.

Anderzijds heeft het ons heel wat voordelen opgeleverd om ineens het totaalpakket uit te voeren. We hadden maar één aanspreekpunt voor zowel privé als praktijk. Dat was voor ons een groot gemak en zo konden beide gedeeltes elkaar mooi aanvullen. We wilden bijvoorbeeld graag een garage, waarop Freek ons de tip gaf om die eerst te bouwen en daar tijdelijk onze apotheek in onder te brengen. Op die manier hoefden we geen container te huren en hebben we veel geld uitgespaard.”

Welke verwachtingen hadden jullie wat de stijl van de apotheek betreft?

Tessy: “Wij zijn echt een dorpsapotheek. 90% van onze klanten kennen we persoonlijk en mensen weten dat ze bij ons altijd met hun vragen terechtkunnen. Dat vertrouwelijke gevoel wilden we graag weerspiegeld zien in de aankleding van de zaak. Ik ben zelf totaal niet thuis in materialen en kleuraccenten, dus daarvoor rekende ik volledig op Quality Living+. En het resultaat mag er zijn: het interieur oogt neutraal en niet te modern. De patiënten reageren ook heel positief over de warme materiaalkeuzes.”

Welke impact had de renovatie op jullie apotheek, functioneel en commercieel?

Tessy: “Praktisch gezien zijn we een grote stap vooruit gegaan. De automatische schuifdeur is, zeker in coronatijden, een enorme verbetering. Die zorgt voor een optimale circulatie en hygiëne. Ze maakt de apotheek bovendien toegankelijker. We hebben nu ook een aparte ruimte voor de bereiding van onze geneesmiddelen die afsluitbaar is met een glazen deur, om wel het zicht te behouden op het winkelgedeelte. Gezien die afscheiding ooit wettelijk verplicht kan worden, wou ik daar graag op voorbereid zijn.

Algemeen voelt de zaak veel ruimer aan en dat heeft ook invloed op onze verkoop. Mensen vinden het aangenamer om langs te komen en we hebben meer plaats om producten uit te stallen. Vroeger moest ik het aanbod om de zoveel maanden omwisselen en wat dan niet meer op het schap stond, verkocht meteen veel minder. Nu merken we dat de verkoop per product stabiel blijft en op die manier gaat onze omzet sinds de heropening in stijgende lijn.”

  • Quality Living Plus Apotheek Peuti 00012
  • Quality Living Plus Apotheek Peuti 00053

Er is meer uitstalruimte, waardoor we meer en gevarieerdere producten verkopen.

Apotheker-titularis Tessy Geerts

Wat waren voor jullie de persoonlijke pluspunten in de samenwerking met Quality Living+?

Tessy: “Karen en Freek stonden ervoor open om samen te werken met lokale stielmannen. Dat was voor ons wel belangrijk want we kenden de loodgieter persoonlijk en de firma van de alarminstallatie zit hier twee straten verder. Nog zoiets dat ik fijn vond, was dat we gerust eens wat extra konden vragen en dat dit met plezier werd vastgepakt. Zo moesten we de buurman ook inlichten over de bouw van onze garage en toen liet hij vallen dat zijn terras moest heraangelegd worden heeft Quality Living+ dit in één beweging ook ter harte genomen.

Ik had vooral het gevoel dat ze heel toekomstgericht tewerk gingen. Karen dacht met ons mee over hoe ons beroep zal evolueren en wat we daarvoor nodig zullen hebben. Budgettair was een apotheekrobot nog niet aan de orde, maar ze plaatste de kasten en schuiven wel zo dat er in de toekomst makkelijk eentje geïntegreerd kan worden. Slim!”