Geel

Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel

Een zorgproject dat veel voeten in de aarde had, maar des te zeer voldoening gaf: zo blikken we terug op onze eerste opdracht voor het OPZ Geel. Op de valreep voor de instelling in lockdown ging, rondden we er de verbouwing van het onthaal, de cafetaria met broodjesbar, de personeelscafetaria en de binnenplaats af.

De menselijke manier van werken zorgde langs beide kanten voor een sterke klik. Dat schepte vertrouwen dat we een meerwaarde konden betekenen in het grootschalige geheel. Door te luisteren naar zowel medewerker als patiënt, en mee te denken over oplossingen voor brandende knelpunten.

Onder meer veiligheid en privacy speelden een rol bij onze aanpak van de bestaande ruimtes. In de voorheen open inkomhal creëerden we aparte zithoekjes voor patiënten die al dan niet onder begeleiding worden binnengebracht. Ook de centrale zitbank met plantenbak is dusdanig ontworpen om maximale privacy te garanderen.

Voor de cafetaria lieten we ons inspireren door de aanwezige structuren. De vlakken in het raam keren terug in een semi-transparante scheidingswand, die de ruimte opsplitst in een eet- en ontspangedeelte. Het gevoel van geborgenheid wordt daarmee gestimuleerd, zonder dat het zorgpersoneel het zicht op de patiënt en bezoeker verliest.

Doorheen het project maken we gebruik van doordachte materialen, zoals zwaar meubilair en brandveilige stoffen, en van zachte tinten die rust uitstralen. Enkel de binnentuin, die we nieuw leven inbliezen, vormt een uitzondering: daar brengt het knallende OPZ-geel een permanent streepje zon!