14.11.2022

Domotica in een medische praktijk: wat zijn de mogelijkheden?

In opdracht van Domus Medica tekende Quality Living+ richtlijnen uit voor de inrichting van een hedendaagse dokterspraktijk. Ook de integratie van domotica komt daarin aan bod, al wordt het nut van zo’n systeem nog vaak onderschat. Niettemin biedt zelfs basisdomotica een aantal handige oplossingen voor de medische sector die zowel het comfort en de flexibiliteit als de veiligheid in een praktijk bevorderen.

Vandaag is klassieke elektriciteit de standaard binnen (ver)bouwprojecten. We zijn allemaal bekend met het principe waarbij stroom via een kabel naar de schakelaar en van de schakelaar naar het lichtpunt gebracht wordt. Domotica stapt af van die traditionele werking door alle technieken rechtstreeks met de elektriciteitskast te verbinden en op die manier ook met elkaar. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om alle lichten tegelijkertijd te laten aan- of uitgaan. Daarvoor is overigens geen supergeavanceerd systeem nodig.

Tip: We raden aan om te starten met een basissysteem waarop in de toekomst nog verder ingeplugd kan worden. Voorzie tijdens uw verbouwing alle bekabeling en wachtleidingen voor een vlotte aansluiting van additionele technieken op latere termijn.

Domotica gekoppeld aan gezondheidszorg

De functiemogelijkheden van domotica zijn oneindig. Het is een kwestie van de juiste hulpmiddelen in te zetten om uw workflow te verlichten. Dit zijn naar onze ervaring de meest courante en zinvolle toepassingen voor dokters, apothekers, tandartsen en andere medische specialisten:

  • Slimme verlichting

Verlichting zorgt enerzijds voor een gepaste sfeer en is anderzijds een praktische must. Met behulp van domotica kan u een dag- en nachtmodus instellen om de verlichting in uw praktijk te regelen of die automatisch laten afstemmen op de hoeveelheid daglicht. Wie energie wil besparen, kan kiezen voor een aanwezigheidsdetector die de lichten laat doven als er niemand in een ruimte aanwezig is – o.a. handig in wachtzalen en toiletten.

Heeft u extra licht nodig bij het uitvoeren van een chirurgische ingreep? Met één druk op de knop intensifieert u het licht en dimt u het nadien weer. Combineer uw domoticasysteem bij voorkeur met ledverlichting, die quasi niet opwarmt en een zeer standvastige lichtkwaliteit biedt.

Zit er 's middags niemand aan het onthaal? Schakel licht en verwarming automatisch uit met een aanwezigheidsdetector.

  • Elektrische zonwering

Ook elektrische zonwering of rolluiken kunnen door domotica gestuurd worden. Door een aangepaste module aan te sluiten op uw domoticasysteem kan u ze naar boven of naar beneden laten gaan op basis van het invallende zonlicht of het uur van de dag.

  • Toegangscontrole

Domoticagestuurde deuren kunnen het u en uw patiënten makkelijker maken dankzij automatische ontgrendeling en vergrendeling. Opent uw praktijk om 8u? Laat de voordeur al ontgrendelen om patiënten te laten wachten in een tussenruimte, tot iemand hen toegang geeft tot de wachtzaal (– al dan niet elektronisch). Hetzelfde idee geldt voor apothekerspraktijken: geef de deuren een commando om een kwartier voor sluitingstijd enkel nog langs binnen te openen om laattijdige bezoekers te weren. Via een camerasysteem controleert u bovendien op elk moment wie er voor de deur staat.

  • Quality Living Plus Apotheek Wildert 00005
  • raam en productenrek apotheek Peutie by Quality Living+
  • Beveiliging en inbraakalarmering

Dat brengt ons naadloos tot de beveiligingsfunctie van domotica. Er zijn tal van manieren waarop domotica de veiligheid van uw praktijk kan ondersteunen, zoals het uitschakelen van alle elektrische apparaten met behulp van een alles-uitknop. Of als assistentie bij een inbraaksysteem, waarbij alle lichten aangaan of er bepaalde deuren op slot gaan wanneer er beweging gedetecteerd wordt. Daarnaast zijn er ook opties op de werkvloer: denk aan een noodknop in elk kabinet waarmee u uw collega’s kan oproepen als u hulp nodig heeft. Gemak zit ‘m in de kleine dingen.

Denkt u eraan domotica te voorzien bij de bouw of renovatie van uw praktijk? Quality Living+ helpt u graag een plan uit te stippelen op maat van uw specifieke behoeften.